Přeskočit na hlavní obsah
Co pro nás připravují veletrhy AMPER a MSV v Brně?

Co pro nás připravují veletrhy AMPER a MSV v Brně?

Zaslal Martin Ondráček dne

Máme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá je, že se letos budou konat oba zásadní průmyslové veletrhy: AMPER a MSV v Brně. Ta špatná je, že pandemické intermezzo bez přehánění dohnalo veškeré veletržní události k boji o přežití.

Oba největší veletrhy v oblasti českého průmyslu se již pravidelně konají na brněnském výstavišti. Tento areál vlastněný městem Brnem v posledních letech hostil očkovací středisko, polní nemocnici a nyní je zde centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Naštěstí tu probíhají i veletrhy, ale rozhodně ne v takovém množství, na jaké jsme byli zvyklí. Nový ředitel Veletrhů Brno Tomáš Moravec je nucen k výrazným škrtům a propouštění zaměstnanců. Letošní sezóna ukáže, jak životaschopný je marketingový nástroj jménem veletrh. Úskalí, která brzdí úspěšný restart veletrhů, je celá řada. Předně je zde dosud přítomný covid-19, komplikující větší zapojení zahraničních návštěvníků, vystavovatelů a tím i zajímavých exponátů. Na opačnou misku vah můžeme položit velký hlad po odborných setkáních mezi vystavovateli i návštěvníky, který by mohl napomoci vysoké účasti. Rovněž je třeba připomenout, že pořadatelé veletrhů se neustále učí a připravují akce pestřejší, intenzivněji zaměřené na odborné účastníky. Doprovodné programy obou zmiňovaných veletrhů mají potenciál přilákat zcela nové publikum.
AMPER 2022

Veletrh AMPER se bude konat 17. až 20. května. Jeho tematický záběr pokrývá elektrotechniku, energetiku, automatizaci, komunikaci, osvětlení a zabezpečení. Tento veletrh si v roce 2020 vytáhl černého Petra a byl první zrušenou akcí většího rozsahu z důvodu nastupující pandemie. Důsledkem toho se letos bude konat po dvouleté pauze, půjde o jeho 28. ročník. Hlavními tématy budou digitalizace a 5G sítě. Vedle konferencí, seminářů a odborných setkání se návštěvníci mohou těšit i na rozsáhlá vícedenní fóra. Fórum Automatizace a digitalizace bude mapovat aktuální trendy v oblasti digitalizace, komunikace a informačních systémů v průmyslu. Jedním z témat veletrhu bude opět e-mobilita a inteligentní města. V rámci programu Amper Smart & Safe City proběhne 3. ročník konference o efektivní elektromobilitě. Novinky představí i přehlídka elektrických a hybridních dopravních prostředků a nejmodernějších infrastrukturních zařízení pro elektromobily v rámci programu Amper e-Motion.
Mezinárodní strojírenský veletrh

Ředitel veletrhu Michalis Busios neskrývá nadšení a říká, že MSV je zpátky ve skvělé kondici. V pořadí 63. „strojírák“ se oproti loňskému pozdně podzimnímu termínu letos posunul opět na počátek října, přesně 4. až 7. 10. Novinkou je čtyřdenní rozsah od úterý do pátku. V premiéře bude do veletržního dění zapojen „hybridní pavilon“, což je připravované rozhranní pro sledování či aktivní účast při některých částech programu MSV přes internet. Jedním z největších taháků se stává projekt Digitální továrna 2.0, o němž Michalis Busios říká: „Záměrem projektu je ukázat všechny přínosy spojené s digitální transformací, které spočívají především ve zvyšování podnikové efektivity. Návštěvníci uvidí prototypy chytrých autonomních strojů, seznámí se s principy umělé inteligence a připravuje se i třetí ročník mezinárodní konference o digitalizaci průmyslu. Rozvíjet chceme také téma 5G sítí.“ Tato témata zkrátka rezonují celým průmyslem. Minulý rok potvrdil, jak velkou pozornost budí 3D technologie, které budou i letos hojně zastoupené, v čele s 8. ročníkem konference Fórum aditivní výroby o profesionálním 3D tisku, která proběhne ve středu 5. října. Zároveň s MSV poběží ještě slévárenský veletrh FOND-EX, veletrh svařovací techniky WELDING, veletrh plastů, pryže a kompozitů PLASTEX a veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH.

Tomáš Moravec, nový ředitel Veletrhů Brno, opakovaně zdůrazňuje, že nelze čekat neustálý růst návštěvnosti. Ukazatel, který podle něj lépe dokládá úroveň veletrhu, je obchodní potenciál. Průzkum ukázal, že v roce 2021 přišlo 90 % návštěvníků za účelem obchodu. Přitom 80 % z nich má ve svých firmách rozhodovací pravomoci.

zdroj: https://www.strojirenstvi.cz/co-pro-nas-pripravuji-veletrhy-am...

Loading...

Nahrávání

Error

Vyhledává se...